Který eshop zdarma je nejlepší? Přece PrestaShop!

Když jsem kdysi řešil otázku jaký eshop budu používat, nestačilo pouze si jenom vybrat ale musel jsem si všemi open source shopy projít a až potom jsem věděl, který bude pro mě nejlepší.
PrestaShop není v česku zatím moc rozšířen, ikdyž se domnívám, že je to nejlepší eshop dostupný zdarma. Je kompletně počeštěný + optimalizovaný, tak doufám, že se zanedlouho objevím na horních pozicích vyhledávačů.

Moje zkušenosti s free shopama jsou dlouhé pouze cca 2-3roky. Začalo to velmi jednoduchým Quick.Cartem, který je na dnešní poměry opravdu nepoužitelný.
Quick.Cart je polský výrobek pod licencí GPL. Má vlastně všechno, co by měl internetový obchod mít. To co nemá, to mu dodají právě pluginy. Bohužel má taky dvě velmi podstatné chybičky. Nepoužívání SQL databáze. Využívá totiž databáze v souborech – flat files, a to docela znemožňuje věci jako je řazení výrobků v kategoriích podle kritérií,.. QC se hodí hlavně pro menší obchody ale v dnešní době je kvalitních internetových obchodů tolik, že raději sáhněte po něčem mnohem propracovanějším.

Opencart byl moje druhá zkouška.
Je velmi jednoduchý a zvládne ho používat sice každý ale aby byl plnohodnotně použitelný pro koncové zákazníky a optimalizovaný pro vyhledávače to by se musel velmi upravit zdrojový kód.

Od Opencartu jsem ustoupil a přesedlal na mnohem složitějšího koně, na Zencart.
Ten měl velmi silnou českou podporu a všude se dali sehnat hezké šablony zdarma a tak jsem ho nainstaloval a začal testovat. I přesto, že je u nás Zencart nejpoužívanější free shop tak jsem od něj odešel protože je strašně náročný na databázi a mě osobně nevyhovovala administrace,.. Jeho výhody spočívají v české podpoře kde opravdu vyřešíte jakýkoliv problém a spoustu themes.

Tak jsem šel dál a moje další zastávkou byla oscommerce, která byla velmi podobná ZenCartu ale mě se více líbila a vyhovovala. U oscommerce jsem byl velmi dlouho a řešil spoustu problémů, instalovat některé pluginy bylo něco šíleného. Často jsem se hrabal ve zdrojovým kódu a upravoval podle svého ale bylo to k ničemu. Měl jsem v oscommerci vytvořenej hezký shop, hrál jsem si s grafikou,.. moje cesta však vedla dále. Stále jsem hledal něco mnohem lepšího.

Nakonec jsem našel VM na joomle, Magneto a PrestaShop. Po lehkém otestování se mi jednoznačně zalíbil PS a od tý doby jsem na něm začal pracovat a upravovat. Práce mi stála spoustu času ale já věřím, že tento čas se vrátí. Více o PS budu psát příště.

6 odpovědí na “Který eshop zdarma je nejlepší? Přece PrestaShop!”

  1. Zdravim Vas,

    mozem sa opytat, ako riesite platbu pomocou karty? ako to funguje, lebo prakticky cely eshop viem spravit len neviem ako spravit platbu pomocou visa katy alebo pod….doslova aj ubercart si viem upravit, ale neviem ako s tou platbou.

    prosim poradte mi.

    dakujem pekne

    s pozdravom

  2. Dobrý den, děkuji za článek. My jsme vyzkoušeli VirtueMart a Ubercart, ale v něm a celém Drupalu jsme se natolik ztráceli, že jsme se zase vrátili k VirtueMart. Ten mi sice přijde uživatelsky trochu lepší, ale rozhodně ne ideální, takže teď uvažujeme o převodu do PrestaShopu. (Už jsme na to našli i nástroj na export-import z VM do PS, snad bude fungovat.)

  3. Zdravím, nie som programator, ale pokúšam sa založiť si e-shop na Prestashop.. Je k tomu nejaký návod ako čo ponastavovať – aby mi ukazovalo zľavu na produkte, či sa dá dáko zvýrazniť, keď sa jedná o novinku a tak.. Som úplný amatér a tak len skúšam… dajú sa nejako vymazať testovacie objednávky? díky za radu a pomoc..

    Beata

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *