Film Bathory – pověst o Čachtické paní

Kdo by neznal pověst o Čachtické paní, největší vražedkyni všech dob, která se koupala v krvi nevinných pannen? Režisér Juraj Jakubisko se rozhodl přenést tuto pověst do filmové podoby.

Mě to nedalo a domluvil jsem se s kamarádkou, že se na tento velmi diskutovaný a nejdražší středoevropský film půjdeme podívat.
A moje dojmy z filmu? Abych řekl pravdu čekal jsem to lepší ale nebylo to špatný. Hodně lidí si stěžovalo na humorné scény s Jirkou Mádlem a Polívkou, kde působí jako špízlové a přitom vyrábí různé vynálezi jako dřevěné kolečkové brusle (i verze s ozubenýma kolama do sněhu) či fotoaparát. Je pravda, že do filmu tohoto druhu to moc nazapadá ale mě se to líbilo a naopak mi to přišlo jako takové zpestření.

Ale vrátím se k filmu jako takovému.  Jaká byla skutečně Čachtická paní se neví protože se zachovalo jenom minimum důkazů (dopisy s podpisem, záznamy v kronice,.. ). Ovšem je o ní zachován fám, že se jedná o největší ukrutnici a největší vražedkyni všech dob. To je důsledek legendy, která se o ní vytvořila. Žádná jiná žena v historii nebyla obviněna ze spáchání a osobní účasti na tolika zločinech. Alžběta podle pověstí zavraždila na 600 obětí, mezi kterými byly především mladé dívky. Tímto se zapsala i do Guinessovy knihy rekordů jako největší vražetkyně všech dob!

Pokud chcete najít více informací o filmu Bathory a nebo o historii Čachtické paní podívejte se na officiální stránky filmu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *