Film Máj na motivy básnické sbírky Karla Hynka Máchy

Kdo by neznal vrcholné dílo českého romantismu – báseň „Máj“ Karla Hynka Máchy. Báseň jenž začína slovy… „Byl pozdní večer – první máj – večerní Máj – byl lásky čas.“ Tak těmito slovy začíná i nový film „Máj“ režiséra a kameramana F.A.Brabce.

„Autoři převedli scénář do strhujícího příběhu o věčné lásce a vášni“ tak to se píše na officiálních stránkách filmu.
Ovšem pravda je někde úplně jinde. Stačí se podívat na hodnocení filmu na CSFD.CZ a hned si o tom můžete udělat obrázek.
Ukázky na film jsou dobře udělané a proto moje natěšení bylo velké. Tak jsem si koupil lístek a z velkého očekávání bylo po filmu jenom zklamání.
Film má hezký děj ale to je díky K.H.Máchovi, který napsal knihu. Ovšem provedení filmu je žalostné. Začátek ještě ujde ale od té doby kdy Vilém nachytá svého otce s Jarmilou a on ho zabije je špatně provedené. Takové detaily jako, že Vilém svého otce nožem podřízne a netečemu krev, potom z jiného pohledu krev cáká z jednoho místa jako když ho bodl, za 10sekund otec leží na zemi a krev neteče a má na krku červený pruh od říznutí jsou opravdu nedokonalé. V dnešní době kdy jsou počítače a hledá se na filmu jakýkoliv detail aby to bylo co nejdokonalejší tak F.A.Brabec asi nevidí.
Nemůžu si pomoci ale filmové zpracování krásné básně Karla Hynka Máchy bych hodnotil jako amaterský „béčkový“ film.
Kdo ještě Máj neviděl, doporučil bych mu nevyhazovat zbytečné peníze.

Jedna odpověď na “Film Máj na motivy básnické sbírky Karla Hynka Máchy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *