Plzeňské referendum o Corsu

Články nepíši téměř vůbec, už jenom z důvodu, že nechci vypadat jak blbec když udělám češtinářskou chybu, ale téma „CORSO“ se nedá v Plzni přehlédnout, navíc mám vedle sebe hned několik kamarádů z odlišnými názory.

Volby začnou za chvilku a kromě prezidenta volí plzeňáci i ANO (nepostavit corso) či NE (ano, postavit corso).

Názory lidí z mého okolí, které volí ANO.
– nákupních center je všude mnoho
– nové obchody zničí stávající v okolí, lidé přijdou o práci
– moderní obchoďák v centru Plzně? Nehodí se to místní krajiny
– jezdím trolejbusem přes americkou do práce, nyní bude vše mnohem zdlouhavější
– zrušení cyklostezky

Názorů lidí, který říkají NE mnoho není, proto se každému snažím vysvětlit velmi důležitou pointu.

Nákupních center je všude mnoho << Zajeďte si do Prahy, a řekněte mi kolik je tam nákupních center, ano je jich mnoho, to samé v Plzni. Pokud bych mohl, rád bych výstavbu corsa zastavil ihned na začátku, nicméně nyní již ne. OC Plaza je v centru města také a kolik lidí se proti tomu bouřilo a dneska je každý rád, že může mít kde v Plzni zaparkovat! OC Plaza, kolik obchodů se zničí novými konkurenčně otevřenými. Jestli zkrachoval 1 až 2 obchůdky, podle mě to nebylo konkurencí, ale tím, že nebyly dobré pro zákazníky. Nové obchody zničí stávající v okolí, lidé přijdou o práci << tohle mi přijde největší blbost v názorech, protože naopak nové místa v zaměstnání vniknou a nebude jich zrovna málo. Pokud zkrachuje 5 obchodů v okolí (nevěřím tomu), nově jich vznikne několik desítek. Pokud máte svůj obchod a máte své zákazníky, kteří tam nakupují proč by měli nový důvod nakupovat jinde? Zkrachování obchodu není důvodem konkurence, ale důvodem, že zákazníci nechtějí nakupovat u vás, ale někde jinde. Důvod? Zřejmě nenabízíte zákazníkům tak dobré služby jako konkurence. Moderní obchoďák v centru Plzně? Nehodí se to místní krajiny << Ano, s tímto názorem souhlasím. Osobně se mi to také nelíbí a pokud by šlo vrátit čas zpět kdy se sepsala tato několika milionová zakázka a bylo by referendum, volil bych přesný opak než nyní. Jezdím trolejbusem přes americkou do práce, nyní bude vše mnohem zdlouhavější << i takový názor jsem slyšel, osobně mi přišel nejhloupější. Jestli se zdrží člověk o 5 minut asi ho to nezabije. Osobně jezdím autem, takže nic podobného řešit nebudu. Zrušení cyklostezky << cyklostezka zrušena nebude, ve smlouvě je o tom hned několik odstavců, jednoduché shrnutí naleznete zde: http://www.corsoamericka.cz/Otazky-a-odpovedi.html

Shrnutí:
V některých názorech souhlasím, do historického centra Plzně se taková budova nehodí. Ale volit ANO je dnes totální blbost. Hlavním důvodem je možná zadluženost města Plzně. Plzeň jako každé jiné město má určitý rozpočet. Pokud se referendum odsouhlasí, žádný obchodní dům jak některý lidé chtějí se nepostaví. Tímto ovšem firma, která má podepsanou smlouvu dá město k soudu a město Plzeň bude muset zaplatit všechny již proinvestované peníze a nejen ty, ale i náhradu škody. Zkrátka se bude jednat o několik stovek milionu, které městu Plzeň na účtu skutečně neleží. Město tak začne rozprodávat svůj majetek, aby dlužnou částku mohla uhradit. Např. fotbalový stadion města Plzně atd.. Takto to bylo například v Ostravě, kde byly prodány Bazaly. Soukromý majitel se ovšem místo stadionu postavit nákupní centrum (asi mu to vydělá víc peněz) a co takový fanda ostravského baníku má dělat, když mu chtějí stadion zbourat? Ano, bude opět demonstrovat. Tímto je to začarovaný kruh, nicméně pokud chcete vidět zadluženou a rozprodanou Plzeň tak volte ANO.

Můj názor tedy znáte, budu volit samozřejmě NE. Zadlužené a rozprodané město skutečně vidět nechci, navíc obchodní centrum přinese nové volné místa a například i sportovní zázemí, i když v malé míře!

Nakonec si na CORSO zvyknete jako na OC Plaza, a za 2 roky nikdo nic již říkat nebude ;-)

Přečtěte si několik článků:
http://plzen.idnes.cz/referendum-o-stavbe-obchodniho-centra-corso-americka-pc6-/plzen-zpravy.aspx?c=A130107_205703_plzen-zpravy_pp
http://plzen.idnes.cz/referendum-o-obchodnim-centru-corso-db8-/plzen-zpravy.aspx?c=A130104_104826_plzen-zpravy_pp
http://plzen.idnes.cz/referendum-o-stavbe-oc-corso-americka-dwz-/plzen-zpravy.aspx?c=A130111_104210_plzen-zpravy_pp
http://www.corsoamericka.cz/Amadeus-Plzen-pochybuje-o-duveryhodnosti-plzenskych-aktivistu.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *