Vertrigo jak na něj (základní použití)

Tento článek je určen pro začátečníky vývojáře, kteří řeší jinak poměrně složitou instalaci vývojového HTTP serveru.
Pokud chcete doma vytvořit nějakou databázi a programovat v php jazyku tak potřebujete Apache, PHP a Mysql. To vše můžete jednodušše vytvořit pomocí programu Vertrigo Server, který vytvoří nakonfigurovaný server, který obsahuje Apache, PHP, MySQL, SQLite, SQLiteManager, PhpMyAdmin a Zend Optimizer.


Instalace Apache, MySQL databáze a PHP

1) Stáhněte si instalačku programu Vertrigo.
2) Spusťte instalaci a nainstalujte program.
3) Nyní máte nainstalovaný Apache, PHP a MySQL server na vašem lokálním počítači.

Jak pracovat se serverem – stručný postup

do C:/Program Files/VertrigoServ/www si zkopírujte Vaše soubory, které chcete spustit. Spusťte server vertrigo a do Vašeho prohlížeče zadejte adresu localhost/vaše_složka/ (vaše_složka je název nakopírované složky viz. výše)
Nyní uvidíte Vaši složku.
Pokud budete instalovat nejlepší redakční systém wordpress tak nakopírujete složku wordpress do C:/Program Files/VertrigoServ/www a spustíte přes prohlížeč instalaci (localhost/wordpress/). Nyní by měla automaticky začít instalace a to už zvládne určitě každý sám. Výhoda WordPressu je, že si databázi vytvoří sám.

Jestli se budete chtít kouknout do phpadmina tak vlevo pravým tlačítkem myši kliknete na vertrigo -> tools -> phpadmin
Bude to chtít přihlašovací údaje
jméno serveru: localhost *
jmeno: root *
heslo: vertrigo *

* programem přednastavené údaje

Změna přístupového hesla pro uživatele root do MySQL databáze

1) Zadejte do prohlížeče adresu http://127.0.0.1/phpmyadmin/
2) Přihlašte se
uživatel: root
heslo: vertrigo

3) Klikněte na Oprávnění
4) V tabulce uživatelů klikněte na konci řádku s uživatelem root na obrázek panačka s tuštičkou (upravit oprávnění)
5) V kolonce Změnit heslo zadejte svoje nové heslo.

Vytvoření uživatele v MySQL databázi

Pokud budete chtít nainstalovat WordPress, Drupal, RS2, Joomlu nebo jakýkoliv jiný redakční systém nebo testovat vlastní aplikace využívající MySQL tabulky budete si muset vytvořit uživatele na SQL serveru. To provedete přes PhpMyAdmina.
1) Přihlaste se do PhpMyAdmina pomocí uživatele root
2) Klikněte na oprávnění
3) Přidat nového uživatele
4) Vyplňte jméno uživatele
5) Heslo a heslo znovu
6) Zaklikněte Vytvořit databázi stejného jména a přidělit všechna oprávnění
7) Nyní se odhlaste z uživatele root a přihlaste se pod nové vytvořeným uživatelem
8) Pokud se přihlašní povedlo, můžete začít tvořit svou databazi

Vertrigoserv na portu 80 s něčím koliduje!

Chyba portu 80 – to ukazuje Vertrigo při spuštění. Pokud jste nikde nenašli proč se nechce Vertrigo spustit, tak teď to budete vědět! Port 80 totiž využívá skype a vertrigo se kvůli tomu nechce spustit. Takže jednodušše Skype ukončete -> zapněte Vertrigo -> spusťte znovu skype. Vertrigo běží správně a skype taky!
TIP od Zdeňka: Pokud máte přetrvávající problém s portem 80, můžete si v konfiguračním souboru httpd.conf změnit port z 80 na 81. Změna se provede přepsáním „Listen 80″ na „Listen 81″. Od teď stačí zadat jen 127.0.0.1:81 (musíte zadávat číslo portu na kterém naslouchá Vertrigo) a skype vás už nebude trápit (a ani jiný program, využívající port 80).

EDIT: 26.3.2013 jsem dostal mail od pana Berounského, který vystihuje problém s windows 8 a vertrigem verze 2.29. Verze 2.28 funguje ve Windows 7 (x32) i 8 (x64) bez problémů.

Po instalaci a spuštění vše vypadá OK, ale jakýkoli pokus o přihlášení na localhost 127.0.0.1 končí stejně „stránku nelze zobrazit“, zařízení odmítá příjem HTTP…

Ve verzi 2.29 je asi nějaký problém s modulem MySQL – viz. chybový popis události z Win8:

„Popis ID události 100 ze zdroje MySQL nebyl nalezen. Součást, která tuto událost vyvolává, buď není v místním počítači nainstalována, nebo je její instalace porušená. Můžete tuto součást opravit nebo nainstalovat do místního počítače.
Pokud událost pochází z jiného počítače, byly s událostí uloženy také informace potřebné pro zobrazení.
K události byly připojeny následující informace:
C:\VertrigoServ\mysql\bin\v_mysqld.exe: ready for connections.
Version: ‚5.5.24‘ socket: “ port: 3306 MySQL Community Server (GPL)“

Takže ověřené kroky pro správnou činnost Vertrigo 2.28 ve WIN 7 i WIN 8 jsou:
1) instalovat do jiného adresáře než „Program files (x86)“ – nejlépe C:/Vertrigoserv/
2) zabránit kolizi portu 80 – nastavit (zaškrtnout) na Skypu alternativní porty …
3) vše ostatní pak funguje automaticky – případně podle vlastního nastavení …

43 odpovědí na “Vertrigo jak na něj (základní použití)”

  1. Nazdar, skusal som nainstalovat Vertrigo, bez problemov a potom Prestashop, bohuzial zastavil som sa na 3 bote instalacie, kd emi vypisalo „Database Server is available but database is not found.“ pri tom mam :

    Database server name :localhost

    Database name : prestashop

    Login :root

    Password : vertrigo

    Database Server is available but database is not found.
    MOzes mi prosim ta s tmy helfnut co to znamena?
    Dik Peter

  2. To znamená, že databáze nebyla nalezena.
    Zapni vertrigoserv a do prohlížeče napiš adresu http://127.0.0.1/phpmyadmin
    Poté se přihlaš do phpmyadmina a máš tam vytvořit databázi. Tak zadej jak se má jmenovat (prestashop) a jako porovnání dej utf8_unicode_ci (používám já většinou všude).

    No a při instalaci prestashopu zadej název databáze tak jak si jí pojmenoval (prestashop).

    Mělo by být všechno okej ;)

  3. Jasan frci to….Dik
    Ake mas skusenosti s Prestashop ? Je to stabilne ak to fuknes na hosting, treba urcite asi pomenit automaticke odpovede ak si zakaznik nieco objedna, registracia a pod… Treba do toho robit rapidne upravy, alebo staci pomenit len jazyk ? Dikes…Peter

  4. nejde jenom o vzhled ale o vysledne URL, seo pro vyhledavace.. Na hodne výrazů jsem na prvních místech ve vyhledávačích a to nejsem registrovám v jediném katalogu ;) takže ranky a zpětné odkazy jsou malé.. Jinak na manuál se zkus poptat na fóru forum.prestashopcesky.cz ale, že by nějaký existoval o tom nevím. Mě přijde PS lehké na úpravy ale pokud nerozumíš php, mysql alespoň základům tak doporučuji si nechat shop udělat od někoho ;)

  5. vyzera to super!…. mne s a to podarilo nainstalovat na vertrigo, ale pozeram na to sakra je tam kopec veci ktorym nerozumiem…Pokusil som sa tam hodit cestinu, preklada aj hlavnu listu kde su „Zakaznici, kalatog….“ Nevies ci existuje manual na PS?
    Dik

  6. No praveze niesom ziadne specialista na toto, pokusim sa to risk a omyl…, ako pozeram bude to hodne dlho trvat…do prdle :- )Robil si aj neake zasahy do skriptov?

  7. No ja som dlho na lokale pod WinXP pouzival Vertrigo, ale nejako časom ho najprv odmietala joomla (VM) bez uprav, tak som to instaloval solo – neskor som narazil na http://www.wampserver.com a vsetko bezi hned a bez problemov, tiez je to allinone (PHP, MySQL, Apache2) a vsetko je new.
    Len nech mate k dispozicii viac moznosti, mne to usetrilo vela casu.

  8. Nainstaloval jsem si zmíněnej apach,ale mám problém se startem :-( Hlasí mi chyba firewall. Jak mi může hlásit chybu když jsem si ho extra na něj vypnul? :-o

  9. Poraďte mi prosím. Po spuštění vertiga mi to píše něco o portu 80, ikonka je žlutá.

  10. Chyba firewall může být také způsobena nečím jiným než pouze firewallem ;) zkusil bych povypínat programy, které by mohli blokoval nějaké porty na kterém vertrigo běží..

    Chyba portu 80 je způsobena programem SKYPE ;)

  11. Skype není vůbec zapnuté a taky se tam dá port 80 vypnout. Firewall a Kasperský vypnutý. Nemůže to být tím, že mám sp3.

  12. Dělalo mi to samé, protože sem změnil kořenový adresář obsahu www stránek, vrátil sem ho na výchozí cestu a už to valí…

  13. ahoj jak na vertrigu mužu spustit víc projektů? má aukční systém PHP pro Bid který mám n avertrigu a potřebuji take spouštět Joomlu ale nevim jak udělat dva projekty

    díky

  14. Nainstaloval sem si vertrigo na D:\VertrigoServ a při spuštění mé http://www.stránky v prohlížeči se mi oběví ale když zadám adresu mé stránky z jiného pc tak se mi nezobrazí.jako by neexistovala.nevíta kde je problém? nemám zada třeba zdílení na složku neb nějaké oprávnění?nebo nemůže to být tím že sem přidal v C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts – připsal
    127.0.0.1 localhost
    127.0.0.2 http://www.mojedomena.cz

    a v httpd.conf –

    Allow from all
    Options FollowSymLinks

    Options Indexes
    AllowOverride None
    Order allow,deny
    Allow from all

    NameVirtualHost *:80

    DocumentRoot „D:\servr\www\mojedomena.cz“
    ServerName http://www.mojedomena.cz
    ServerAlias mojedomena.cz

    používám windows vista

  15. Můžu poprosit také o radu? Mám z jiného Apache udělaný script s použitím Hashe, tedy kodování a ve Vertigu mi to nechce běže, kde se to dá zapnout nebo jak se to dá zapnout. Díky Alex

  16. Po EasyPHP a XAMPPu je napriklad zrovna k lokalni instalaci tato alternativa velmi kvalitne odvedenou praci tvurce. A diky za zakladni rady.
    Maximalni spokojenost.

  17. Vertrigo je fajn.Na „XP“ to chodí bez problémů.Na noťasu s WIN 7 HOME premium mám však problém.Hlášku, že port 3306 je obsazen jiným programem. V my.ini to nejde vyřešit. Prolezl jsem programy při startu, ale nějak to nejde. Vrtám se v tom už týden. Poradí někdo? díky

  18. Tak je to vyřešené.Vertrigo se snaží instalovat do Program Files x86.Pak to ale nefunguje.Je jej třeba nainstalovat do samostatného adresáře a nespouštět při startu počítače.Dále je jej třeba povolit na firewallu.Mně to alespoň tak chodí.
    Josef

  19. Zdravim, ja mam problem se spustenim. Skype jsem odinstaloval, ale porad mi to hlasi chybu s portem 80. Nevite, jak zjistit ktere veci jedou i s tim portem??? Dik za odpoved

  20. Tak sem si nasel program CurrPort a naslo tam natom portu naky „Inetinfo.exe“ a ani po formatu disku me to neslo spustit. Tak potrevbuju poradit, tak to zprovoznit

  21. To: Lada Kaspar: moc diky, podle teto stranky jsem to uz konecne zprovoznil.

  22. tohle mi nikdo z vás asi neuvěří
    přihlásit do vertriga mi jde jenom když zkopíruju přihlašovací udaje na tyhle stránce, zkoušel jsem je opsat, ale to nak neplatí.

  23. Vím, že je to staré táma, ale třeba se to bude hodit:
    Pokud máte problém s portem 80, můžete si v konfiguračním souboru httpd.conf změnit port z 80 na 81. Změna se provede přepsáním „Listen 80“ na „Listen 81“. Od teď stačí zadat jen 127.0.0.1:81 (musíte zadávat číslo portu na kterém naslouchá Vertrigo) a skype vás už nebude trápit (a ani jiný program, vzužívající port 80).

  24. Zdravim, Nainstalova som joomlu 1,7 a nezobrazi mi stranku. v admin rozhrani mi pise chybu
    Strict standards: Accessing static property JCache::$_handler as non static in C:\VertrigoServ\www\1\libraries\joomla\cache\cache.php on line 422
    neviete mi s tym pomoct
    dakujem

  25. Dobrý deň.

    Nainštalovala som si Vertrigoserv a vytvorila aj databázu. chcem tam však nainštalovať a otestovať fórum PhpBB… Mám však problém pri inštalácii. V inštalácia PphpBB som vyplnila nasledovne údaje:

    Server databázy: http://127.0.0.1
    Port servera databázy: (nevyplnené)
    Užívateľské meno databázy: katka
    Užívateľské meno databázy:: katka
    heslo: katka

    Vytvorila som to podľa návodu vyššie a vyhodí mi to túto chybu:

    Nemôžem sa pripojiť k databáze so zadaným menom a heslom. Pozri správu o chybe.
    Unknown MySQL server host ‚http://127.0.0.1‘ (11004)

    V čom je problém?

  26. Ahoj. Mám problém s vertrigem. Naistaloval jsem ho a v návodu se píše že se mám do phpmyadmin příhlásit pod jménem root s heslem vertrigo, ale když tak učiním hodí mi to #1045 Nepodařilo se přihlášení k MySQL serveru Nepodařilo se připojit jako controluser, který je nadefinován v nastaveních. Vůbec nechápu co se děje. Zkoušel jsem co se dalo. Přeinstaloval jsem ho několikrát, naistaloval jsem i nižší verzi nic. Pořád stejné. Divné je že když zadám do prohlížeče local host a server běží tak dole je uvedeno „MySQL password status (for root):The default MySQL password has been changed“ … jenže já jsem žádné heslo neměnil. Sotva jsem to spustil. Nevíte čím by to mohlo být a jak by se to dalo vyřešit? Moc děkuji.

  27. Preco nefunguje meno root a heslo vertigo pls mam 11 rokov ale to to je nejaka blbost

  28. Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Do prohlížeče zadám adresu http://127.0.0.1/phpmyadmin/ a objeví se mi Problem loading page – unable to connect :( nevíte někdo co s tím?? Díky za Vaše reakce.

  29. právě jsem měl problém s portem 80, po X hodinách hledání blokovaného portu, ať už programem nebo službou systému, jsem našel problém kde bych ho nečekal
    v souboru %VertrigoServ%\Apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf jsem zapoměl uzavírací ostrou závorku („>“), takže doporučuju zkontrolovat i tento soubor

  30. Nejlepší balíček WAMP, který podle mě funguje. Téměr Aktuální verze které fungují. Nainstaloval jsem tam WordPress OwnCloud MediaWiki a vše funguje bezva a v celé síti přes Wi-FI. To jsem to jeŠtě vitualizoval. INstaloval jsem to ve WinXP SP3 s 512 MB RAM a 2 GHz CPU jedno jádro. Databáze, uložiště OK. Jenom jsem musel změnit port 8080 na 80, změnit si heslo v PHpMYadmin. Funguje líp než na webhostingu. Doporučuji :::

  31. Snažil som sa nainštalovať MOODLE a spustiť cez VERTRIGO ale, ale MOODLE hlási že mu chýbajú knižnica php_intl.dll . V adresáry ..php/extnie je nainštalovaná.
    Vie niekto poradiť. Ďakujem. (Joomla a … bežia)

  32. Dobrý den,
    nainstaloval vertrigo, vše funguja tak jak má, ale potřeboval bych prosím poradit jak změnit stávajicí verzi PHP na novější, abych měl totožnou verzi jako na serveru kde mám ostré stránky.
    Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

  33. Zdravim. Lze se nejak dostat do phpmyadmin, když jsem zapomněl jméno a heslo? Zkusil jsem Vertrigo odinstalovat a nainstalovat znovu, ale odněkud stále načítá původní hodnoty, které ale už neplati. Root a vertrigo nefungují.
    Díky za rady.

  34. Odpovím si sám. Opět se potvrdilo, že při souboji s počítačem je vždy chyba mezi klávesnicí a židlí. Úplně jsem zapomněl, že do toho procesu kecá firewall. Když jsem ho vypnul, Vertrigo šlapalo jak hodinky, takže jsem ve svém Zonealarmu pro něj povolil vše až na přístup na internet a už to šlape jak hodinky.

  35. Lze změnit limit velikosti importované *.sql databáze ? Zazipovaná má 0,5 MB, rozbalená 5,5MB
    Píše to o limitu, zazipovanou napíše, že je vše OK, ale databáze tam není.
    Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *