Jakého poskytovatele internetu v Plzni vybrat?

Rozhodl jsem se napsat článek, který by mohl usnadnit rozhodnutí, kterého poskytovatele internetu zvolit v Plzni. Jedná se o malé pokračování článku Z Pilsfree k UPC aneb jak jsem po 5 letech změnil dodavatele internetu, které jsem usoudil za vhodné publikovat po rozsáhlém komentáři viz. níže v článku.

Poskytovatelů internetu v Plzni je hned několik, například telefonické společnosti o2 a T-mobile, kabelové UPC či se zaměřením pouze na internet, občanské sdružení PilsFree. Existují i například satelitní připojení, osobně bych je nedoporučil do města Plzeň za vhodné, možná v případě rodinného domu na okraji Plzně.

Výběr poskytovatele záleží především na možnosti napojení. Pokud budete bydlet na okraji Plzně, zcela jistě nebudete mít možnost napojení na kabelový internet UPC. Tento článek je adekvátní pouze v případě, že bydlíte v bytovce, paneláku či rodinném domě (nikoliv na okraji Plzně).

Ze seznamu poskytovatelů internetu bych doporučil kabelové UPC nebo Pilsfree, v bodech bych popsal výhody daného připojení.

Kabelový internet UPC
KLADY: žádné nastavování, rychlost internetu, dostupnost, zabezpečení (hw – pouze u několika tarifů)
ZÁPORY: cena, smlouvy (změna podmínek)

Pilsfree – wifi
KLADY: cena, žádné smlouvy, připojení téměř všude
ZÁPORY: nastavení zařízení, rychlost internetu, dostupnost – časté výpadky (nestabilní), zabezpečení

Pilsfree – optika
KLADY: rychlost internetu, cena, žádné smlouvy
ZÁPORY: nastavení zařízení, zabezpečení

Pokud budete bydlet na místě kde je možnost se napojit na optickou síť občanského sdružení Pilsfree, volil bych jednoznačně Pilsfree. Před rokem ještě Pilsfree nefakturovali firmám (sdružení IČ: 26643260), dnes již ano přes firmu PilsFree servis, s.r.o. (IČ: 29112478). Zabezpečit si internet můžete i vlastnoručně, pomocí hw firewallů, u UPC dostanete zdarma zařízení ve smlouvě. Smlouva se dá u UPC požadovat za zápor, což jsem poznal i sám, kdy UPC používá neseriózní praktiky. U Pilsfree vám internet půjde tak dlouho kolik si ho zaplatíte.

SHRNUTÍ: Pilsfree i UPC nabízí dnes obdobné služby, pokud vám peníze jsou až druhé a chcete mít rychlý 100% dostupný internet ve firmě, zvolte UPC. Pozor ovšem na smlouvy, které UPC stejně jako mobilní operátoři rádi používá velmi líbivě nastavené (z pohledu dané firmy). Pokud chcete ušetřit peníze a mít obdobné služby, zvolte Pilsfree. Internet od T-mobilu a o2 považuji za vrácení času o několik let. Ostatní malé firmičky, které internet nabízí většinou nenabízí žádné služby, které by byly zajímavé natolik, aby jsem se musel o nich rozepisovat. V dnešní době také spousta zákazníků řeší internet přes mobilní sítě, sám také používám v mobilu a tabletu, nicméně to je trošku na jiné téma.

Nezapomeňte, že výběr poskytovatele internetu vždy záleží na vašich možnostech připojení! Dle toho se odvíjí volba připojení!

AKTUALIZACE 9.12.2014 – Některé čtenáře zajímá jaké poskytovatele využívám já:
Lokalita Lobzy-Doubravka panelový byt – UPC Balíček Optimum 140+ (Internet 140MB a kabelová TV) – zde nabízí UPC lepší služby než Pilsfree
Lokalita Slovany-Východní předměstí cihlový byt – jedná se o novostavbu, kdy jsou ve všech bytech již udělané zásuvky v kterých je zaveden internet Pilsfree.

11 odpovědí na “Jakého poskytovatele internetu v Plzni vybrat?”

  1. Nevím co zde je uvedeno jako „reklama“, každopádně je to obecné shrnutí aktuálního trhu s internetem.

  2. Cituji: „Nemluvě když vám přijde klient a bude se chtít připojit na svůj ipad a vy mu budete muset pokaždé ve svém účtu pilsfree zakládat zařízení, aby měl přidělenou ip adresu.“

    Reaguji: Drtivá většina routerů umožňuje nastavení do NATu, takže registrace dalších zařízení do IS PF není nutná ;-)

  3. Mam Pilsfree uz skoro rok a byl jsem snim spokojen,ale za poslednich 14 dni,nesel internet casove asi tyden,coz je docela dost,nevim jestli technici firmy sve praci nerozumi,nebo jim je to jedno,ale ja jako zakaznik si tuto sluzbu platim,tak bych byl rad,kdyby pracovala tak jak ma a pokud je nekde vetsi zavada,coz se muze stat,tak bych chtel byt informovan,ale pilsfree tak necini,nevim,ale silne zvazuji vymenu poskytovatele,internetu

  4. Jane: Vymazal jsem danou větu, jelikož v době kdy jsem Pilsfree používal, ještě tyto možnosti nebyly, případně byly cenově nedostupné. Dnes používám Pilsfree sám v druhém bytě, kde UPC není k dispozici a Pilsfree v této lokalitě běží dostatečně rychle.

    Josef Smola – Česká telekomunikační společnost – ČETES a.s: Ano jsou i další poskytovatelé internetu, nicméně z osobního hlediska bych je volil v případě, že nemám k dispozici ani jednu z uvedených možností služeb (UPC či Pilsfree).

    Jiří Walenta: To je právě největší nevýhoda Pilsfree, jedná se o sdružení a nejedná se o firmu, kde máte smlouvu a určité podmínky. Na jednu stranu Vám pak běží služby v pořádku bez výpadku s jakýmkoliv servisem, ovšem smlouvy jsou natolik složité, že následné odstoupení je téměř nereálné.

  5. Mám PilsFree, funguje, ale je tady nefunkční (zakázané ?) stahování ze servru ulozto. Mám připojení v Praze, a na SK, a tam žádný problém nemám.

  6. Take mam Pilsfree. Jsem na optice coz bylo az do nedavna paradni. Ted bohuzel PF zmenilo poskytovatele transitu dat (je li to tak spravne) a od te doby hrani her kuprikladu ve spicce je temer nemozne. Mam pocit ze PF ted plati mene za transit dat ale na ukor svich uzivatelu, nebot pravdepodobne data z PF maji nizsi priopritu a hrat online hry s pingem okolo 1000ms je temer nemozne. Naprikladu WOW na twinstar je uplna katastrofa, WOT obcas take. Premyslim co s tim dal……

  7. Já mám zatím jenom dobré zkušenosti s http://www.casablanca.cz , tento provider bohužel v článku zmíněn není, škoda. Za mě si myslím, že daleko lepší služby než „jupísíčko“, hlavně nepadá a nezpomaluje se.

  8. Chalpče asi by jsi mluvil jinak kdyby jsi byl sám poskytovatel jako já viz.InternetNET jsi trapnej až něco dokážeš tak si pokecáme spolu.Víš nějde mi ani tak o lidi ale nesnáším když píše někdo něco jako ty a v životě nic neposkytoval spíš jen přeprodával jinak umím taky poskytovat UPC a nebo jinak spíš přeprodávat jako ty ale jinak asi budeš fajn kluk.

  9. Jindro po tom tvém trapném a gramaticky velmi chybném komentáři tady na webu bych si od tebe neobjednal ani ponožky, natož internetové připojení. Být tebou, takových komentářů se zdržím, akorát ze sebe děláš blbce.

    Pavel Koukolík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *